Heb je schoon genoeg van de kou, de files en de drukte in Nederland? Dan lijkt emigreren een wenkend perspectief. Maar dat heeft wel veel voeten in aarde. Waar moet je globaal op rekenen?
Emigreren was de laatste jaren erg populair, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Niet voor niets haalden tv-programma’s als Het roer om, Geen weg terug en Ik vertrek hoge kijkcijfers.
Wie zijn geluk over de grens wil beproeven moet wel een lange adem hebben. Hoelang precies, hangt af van persoonlijke factoren, zoals de bestemming, de mate waarin je nog aan Nederland gebonden blijft en je verblijfsduur. De kosten kunnen variëren van enkele duizenden tot enkele tienduizenden euro’s. Een verhuizing binnen de EU is bijvoorbeeld aanzienlijk goedkoper en eenvoudiger dan vertrek daarbuiten.
Bedenk ook dat je je niet zomaar overal kunt vestigen. Ontvangende landen willen eerst weten of je wel je eigen broek op kunt houden, schuldenvrij bent, niets op je kerfstok hebt en geen besmettelijke ziekte hebt. Het is daarom verstandig om eerst te checken welke eisen gesteld worden voor je de knoop doorhakt.